Говорите по-русски?
Intrare și înregistrare Reclamaţii şi sugestii
29 august 2016

Cele mai absurde "cinci mituri celebre" despre nuntă

Stereotipurile ne înconjoară peste tot şi nunta nu este o excepţie. Site-ul nostru îşi propune să vă povestească "legendele" care împiedică tranziţia din epoca de piatră către contemporanitate.

Mitul Nr.1. Sala de nuntă trebuie să fie luxoasă

Aproape toate cuplurile visează să-şi sărbătorească căsătoria în cel mai scump restaurant. Acest lucru se explică prin tendinţa de evidenţiere faţă de alte cupluri tinere căsătorite, cît şi prin tendinţa de a surprinde oaspeţii şi rudele. Însă, după rezervarea timpurie şi împărţirea invitaţiilor, tinerii încep să primească refuzuri de la cei invitaţi. De cele mai dese ori, prietenii şi cunoscuţii tineri găsesc "motive întemeiate" de a refuza. Copleşit de refuz, cuplul decide să "rupă" toate relaţiile cu "trădătorii". În final, îndrăgostiţii rămân fără prieteni, în schimbul unui album frumos de fotografii de nuntă.

Apropo, un astfel de caz i s-a întâmplat în realitate autorului acestui articol. Din cauza dorinţei de a petrece sărbătoarea nunţii sale "la cel mai înalt nivel", cei mai apropiaţi prieteni au refuzat să vină. Iar cei care au venit au fost atât de stingheriţi de excesul de lux, încît s-au temut să se apropie până şi de masa de fourchette.

De ce se întâmplă asta? Pentru fiecare oaspete este clar că nunta într-o sală luxoasă presupune cheltuieli mari. Acest fapt semnifică că invitaţii ar trebui să acopere cheltuielile tinerilor. De aceea, persoanele cu venituri mici preferă pur şi simplu să refuze participarea la evenimente atît de pompoase, decît să arate caraghios.

Soluţia optimă. Alegeţi o sală cu preţuri medii, cu un renume bun şi cu bucate gustoase.

Mitul Nr.2. Nănaşii sunt suportul financiar al viitoarei familii.

Este o tradiţie specifică ţării noastre şi bine înrădăcinată să devii nănaş sau "părinte spiritual". De obicei, acest rol revine cunoscuţilor. De cele mai dese ori, aceştia nu fac parte din cel mai apropiat cerc de cunoscuţi, dar în schimb sunt oameni avuţi. Ei îşi îndeplinesc foarte bine rolul lor la manifestaţia "nunţii" şi dispar din orizontul cuplului de-abia căsătorit. Este cert faptul că, cei care au devenit nănaşi cu sila, îşi consideră misiunea îndeplinită odată cu pusul banilor la masa mare, şi pur şi simplu dispar din viaţa tinerilor mai tîrziu.

Nişte prieteni apropiaţi au făcut nuntă "din interes". Nănaşii au depus toate eforturile. Au jucat tradiţia cu găina miresei, au strigat în gura mare cîţi bani au pus, au sărit cel mai sus la horă. Dar, după nuntă au dispărut. Ştiau de la început că nunta a fost concepută ca proiect.

De ce se întâmplă asta? Nănaşii dispar fără urme din cauza simplului fapt că voi aţi fost cei care aţi ales "după buzunar", nu "după suflet". Gândiţi-vă de ce fel de suflet e vorba, dacă pînă şi relaţiile de cumătrie sunt bazate pe interes financiar. Cu nănaşii este acelaşi caz.

Soluţia optimă. Amintiţi-vă rolul iniţial al nănaşilor în viaţa tinerilor şi alegeţi o pereche care merită cu adevărat să devină apropiaţi vouă.

Mitul Nr.3. Îmi eşti sau nu prieten, trebuie să-mi fii nănaş.

Imaginaţi-vă că într-o zi din senin, o pereche cunoscută de tineri vin în ospeţie cu colaci. Fiind încă nedumeriţi, înţelegeţi că nu mai puteţi face cale întoarsă. Singura soluţie este să vă resemnaţi şi să acceptaţi propunerea de a fi nănaşi. Iar după nuntă, veţi găsi o mie şi una motive pentru a evita întâlnirile cu rudele nou-nouţe.

De ce se întâmplă asta? Fiecare din noi are dreptul la alegere. Tinerii uită de acest fapt şi investesc oameni pe care de-abia îi cunosc, cu responsabilităţi neaşteptate. Pe de altă parte, nănaşii nu pot refuza propunerea, din cauza respectului pe care-l poartă pentru tineri. Cercul se închide, nunta trece, iar vorbele nespuse şi lipsa apropierii spirituale aşa şi nu trec.

Soluţia optimă. Până a accepta propunerea de a fi nănaşi, cântăriţi toate argumentele "pro" şi "contra". Să nu vă fie frică să înaintaţi careva condiţii. De exemplu, spuneţi-le că nu este nevoie să se facă schimbul de cadouri între nănaşi şi miri. Iar dacă în genere nu sunteţi gata să deveniţi nănaşi, nu vă fie ruşine să refuzaţi cuplul şi să explicaţi cauzele acestei decizii. Dacă tinerii au gândire logică, vor înţelege şi nu vă vor purta pică. Pe de altă parte, tinerii nu trebuie să creeze situaţii de stres cu vizite neaşteptate. Conform etichetei, din timp se cuvine să se relateze scopul vizitei la telefon. Doar după primirea unui răspuns pozitiv, pot pofti în ospeţie cu daruri pentru viitorii nănaşi.

Mitul Nr.4. Dress-codul de nuntă - doar lucruri noi.

în ultimii ani o invitaţie la o nuntă a început să devină o carte poştală tot mai înfricoşătoare. Gândiţi-vă câte cheltuieli presupun pregătirile pentru o nuntă. Ţinuta de seara nunţii trebuie să fie nouă, iar coafura si make-upul - perfecte. Nici faţă de bărbaţi aceste reguli nu sunt mai loiale - costumul şi pantofi trebuie la fel să sclipească şi să fie proaspăt despachetate. Ca urmare, o familie cu un venit mediu, pur şi simplu se lipseşte de confortul obişnuit, pentru cîteva luni, cheltuind economiile sale într-o singură seară. Sărbătoare trece repede, iar problemele financiare rămân.

De exemplu, nişte prieteni de familie au mâncat doar cartofi timp de 4 luni, doar pentru a purta titlul de nănaşi la nuntă. Un alt cuplu a amânat reparaţia maşinii, în schimbul unor haine de seară, doar ca să "nu-i vorbească lumea". Fiţi siguri, există mii de exemple asemănătoare.

De ce se întâmplă asta? În subconştientul nostru predomină teama de a fi mai rău decât alţii. Depindem în totalitate de opinia publică, încît suntem gata să ducem foame cîteva luni de zile, doar pentru a crea impresii pozitive.

Soluţia optimă. Înainte de a cumpăra haine nemaipomenit de scumpe doar pentru o seară, încercaţi să experimentaţi propria dumneavoastră garderobă. Rochia preferată se poate combina cu un set elegant de bijuterii sau cu o jacă clasică. Costumul obişnuit bărbătesc poate fi combinat cu o cămaşă de o culoare în contrast şi cu nişte butoni interesanţi. Costurile pentru ţinuta de seara vor fi minime, iar efectul - uimitor.

Mitul Nr.5. Nunta este un mod perfect de investiţii.

Organizarea nunţii este un lucru atît de captivant, încît mulţi pierd controlul asupra cheltuielilor. Speranţa că cheltuielile sărbătorii se vor recupera, predomină raţiunea. Ca urmare, tinerii rămaşi fără bani, au doar convingerea că nunta va aduce venituri impresionante. Dar odată cu trecerea sărbătorii, banii se numără şi este clar că cheltuielile au depăşit cu mult veniturile. Ca rezultat, atît tinerii căsătoriţi, cît şi părinţii lor rămîn cu regrete pentru investiţiile efectuate.

De ce se întâmplă asta? Profitabilitatea unei nunţi este un fenomen imprevizibil, mai ales în vremuri de criză economică.

Soluţia optimă. Dacă nu doriţi să cheltuiţi banii în vînt, calculaţi bugetul nunţii cu cea mai mare minuţiozitate. Încercaţi să anticipaţi orice situaţie şi asiguraţi-vă că aveţi şi unele rezerve adiţionale de bani pentru orice eventualitate.

Şi ţineţi minte cel mai important lucru – orice mit poate fi combătut, iar orice stereotip – depăşit. Important să aveţi dorinţă să o faceţi şi ca acest sentiment să nu fie un mit.

журналист Лилия Поддукина



Vizionari de la data publicarii: 2041





Merită să fie văzut

Articole Ce îi deranjează cel mai mult pe moldoveni atunci când caută de muncă? Răspunsurile candidaților Ce îi deranjează cel mai mult pe moldoveni atunci când caută de muncă? Răspunsurile candidaților

Peste 83% dintre candidați sunt descurajați să răspundă la o ofertă de muncă unde salariul nu este specificat. Rabota.md a realizat un sondaj cu participarea vizitatorilor ai Târgului de Cariere, care a avut loc între 27-28 octombrie la Chișinău, și a descoperit ce alte motive împiedică oamenii să trimită un CV.

Articole Salariu mare și un loc de muncă aproape de casă. Ce-și mai doresc candidații moldoveni — Lucru.md Salariu mare și un loc de muncă aproape de casă. Ce-și mai doresc candidații moldoveni — Lucru.md

Amplasarea convenabilă a biroului — un factor prioritar pentru moldoveni atunci când își caută un post de lucru. Asta indică rezultatele sondajului realizat de site-ul Lucru.md cu vizitatorii Târgului de Cariere din Chișinău.

Articole De ce aleg tinerii casatoriti restaurantul MiaDora? De ce aleg tinerii casatoriti restaurantul MiaDora?

Data nuntii a fost stabilita si alegeti un loc demn pentru celebrarea nuntii dvs.? Neobisnuitul restaurant MiaDora din Chisinau invita toti proaspat casatoritii si oaspetii acestora sa sarbatoreasca evenimentul crearii unei noi familii intr-un interior clasic si rafinat!

Articole Tradiția de a avea nași — obiceiuri strămoșești și contemporanitatea Tradiția de a avea nași — obiceiuri strămoșești și contemporanitatea

Nașii, nănașii sau nunii mari sunt numiți cuplul care merge împreună cu tinerii la Sfânta Cununie și le sunt alături toată viața, devenindu-le părinți spirituali. Formarea unei noi familii implică susținere, îndrumare, sfaturi și idei pentru a ocroti și a crește dragostea din cuplu.

Articole Restaurantul "Banket Hall" — păstrând tot ce e mai bun, descoperind ceva nou! Restaurantul "Banket Hall" — păstrând tot ce e mai bun, descoperind ceva nou!

Chișinău, un oraș relativ mic, dar cafenele, restaurante, săli de banchet sunt mai mult decât suficiente. Dar puține reușesc să se mențină în top an de an. Un asemenea local este restaurantul complex "Banket Hall". Administrația complexului ne-a împărtășit rețeta succesului și ne-a povestit despre secretele organizării unor sărbători fericite.

Articole Produse de cofetărie miraculoase — torturi de catifea și cu efect de oglindă. Așa ceva nu ați mai văzut! Produse de cofetărie miraculoase — torturi de catifea și cu efect de oglindă. Așa ceva nu ați mai văzut!

Privind aceste fotografii, e greu de crezut că acestea sunt torturi, create de mâna omului și că ar putea fi mâncate. Produsele de cofetărie mai mult seamănă cu niște pietre scumpe!

Articole Restaurantul "Select" vă oferă cel mai bun cadou de nuntă! Restaurantul "Select" vă oferă cel mai bun cadou de nuntă!

Nunta în Moldova - mult mai mult, decât o sărbătoare sau un eveniment festiv în onoarea tinerilor căsătoriți. Pentru poporul nostru, dar și pentru alte națiuni, unirea a două inimi iubitoare, din care se naște o familie, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viață.

Articole Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic! Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic!

Ziua Îndrăgostiților — una din acele sărbători când prin aer plutește miracolul. Inima așteaptă declarații romantice și am vrea atât de mult să vină primăvara! Peste două săptămâni va sosi luna martie. Dar până atunci, pe 14 februarie, de Sf. Valentin și Valentina, CC "Jumbo" a organizat pentru toți cei care sunt în căutarea unui suflet pereche sau deja și-au găsit jumătatea, o sărbătoare plină de culoare.