Говорите по-русски?
Intrare și înregistrare Reclamaţii şi sugestii
23 septembrie 2010

Oficiile Stării Civile din Chişinău: ghidul tinerilor însurăţei

Nunta şi înregistrarea căsătoriei la OSC sunt două concepte inseparabile. Despre ceea ce trebuie să cunoască cuplul care doreşte să-şi oficieze relaţia vom vorbi în acest articol.

Istoria OSC moldovenesc

În oraşul nostru, situat pe şapte coline, sunt şapte OSC-uri. Mai recent, în anul 1987, în Chişinău era doar un singur OSC, situat pe strada A. Mateevici, 74 şi cunoscut chiar şi generaţiei mai tinere din fotografiile de nuntă ale părinţilor sau rudelor, făcute în mod tradiţional pe fondul său albastru.

Alte şase OSC-uri au fost deschise după anul 1987, din cauza fluxului mare al doritorilor de a-şi înregistra căsătoria, naşterea copiilor şi alte acte de stare civilă.

De atunci, conform şefilor OSC-urilor, fluxul doritorilor în general nu a scăzut, în special al celor care doresc să-şi oficieze căsătoria, care  a crescut brusc în ultimii ani.

Structura OSC

OSC-ul are: un hol comun, camera miresei şi a mirelui, în care tinerii aşteaptă înregistrarea şi o sărbătoresc cu prietenii şi rudele, şi sala pentru înregistrarea oficială a căsătoriei. Spaţiul camerelor pot găzdui până la 50 de persoane simultan. Cu toate acestea, conform angajaţilor OSC-urilor, dacă la ceremonie vin mai mulţi invitai, locuri vor fi pentru toţi: pentru că principala sarcină a personalului este asigurarea solemnităţii căsătoriei luminoase şi memorabilă.

Anume din acest motivul cuplurile, care doresc să înregistreze căsătorie, sunt primite în orice oficiu fără a sta în rând, beneficiind de prioritate absolută.

Depunerea cererii

Pentru a depune cererea de înregistrare a căsătoriei, trebuie să Vă adresaţi la OSC la locul de reşedinţă. Apoi, trebuie să depuneţi cererea, care, după cum s-a menţionat mai sus, este primită fără rând. De regulă, de la momentul depunerii cererii până la ziua fericită a căsătoriei se prevede un termen de până la două luni.

Înregistrarea căsătoriei în termen scurt

În unele cazuri sunt circumstanţele speciale care necesită înregistrarea rapidă a căsătoriei. În acest caz, la discreţia şefului OSC căsătoria va fi înregistrată în termen scurt.

Circumstanţele speciale, care pot determina înregistrarea rapidă a căsătoriei, pot fi oricare - de la sarcina miresei şi până la necesitatea de plecare sau de spitalizare rapidă. După cum a explicat şeful OSC al sectorului Râşcani Maria Colac, administrarea OSC-urilor aproape întotdeauna merge în întâmpinarea solicitărilor tinerilor de a scurta timpul alocat înainte de înregistrarea căsătoriei.

Acest serviciu este contra plată:

  • 25 de zile - 700 lei;
  • 15 zile - 2100 lei;
  • 5 zile- 3500 de lei;
  •  24 de ore - 5600 lei.

Documentele necesare

Pe lângă cererea de înregistrare a căsătoriei, trebuie să prezentaţi:

  • buletinul de identificare şi o xerocopie;
  • certificatul de naştere a mirilor şi xerocopiile acestora;
  • bonul de plată a taxei de înregistrare în valoare de 20 de lei.

Dacă aceasta nu este prima căsătorie, atunci vor fi necesare documente suplimentare care dovedesc desfacerea căsătoriei anterioare, certificatul de divorţ sau de deces al fostului soţ/soţie.

De obicei angajaţii OSC-urilor dau toate detaliile bancare necesare pentru a efectua plăţile relevante.

Din acest an controlul medical nu mai este obligator. Prin urmare mirii nu vor trebui să treacă controlul medical obligator.

Înregistrarea în afara OSC-ului

Unele cupluri nu doresc să-şi înregistreze căsătoria la OSC-ul din capitală, ci visează să facă acest lucru la restaurant, la banchet sau în aer liber, în parc, de exemplu. OSC-urile din Chişinău fac concesii în astfel de cazuri. Dar iarăşi contra plată. Ceremonia de înregistrare a căsătoriei în afara OSC-ului în ziua stabilită prin legale va costa 2000 de lei (cu excepţia costurilor de transport).

Preţurile pentru înregistrarea căsătoriei la OSC

După cum arată experienţa, în OSC-uri cu adevărat sunt o mulţime de detalii, şi cele mai multe dintre ele sunt contra plată. Se înregistrează gratuit doar căsătoriile fără partea solemnă cu eliberarea certificatului în ziua stabilită de lege.

  • sala de ceremonie, muzică, felicitări în ziua stabilită prin lege - 100 lei;
  • sala de ceremonii, muzică, scenariu individual în ziua stabilită prin lege - 300 lei;
  • Înregistrarea oficială a căsătoriei în zi liberă, dar stabilită de lege - 2000 de lei;
  • Înregistrarea oficială a căsătoriei în week-end în ziua stabilită de lege - 1000 de lei.

Înregistrarea căsătoriei cu cetăţeni străini

În cazul înregistrării căsătoriei cu cetăţenii străini sau între cetăţenii străini şi cetăţenii Republicii Moldova, în afară de documentele necesare pentru înregistrare, se vor prezenta următoarele documente:

  • paşaportul naţional al cetăţeanului străin (original), la documentele corespunzătoare se anexează xerocopia paşaportului, inclusiv o xerocopie a paginii de vize de intrare - ieşire din Republica Moldova şi ştampila de control vamal;
  • documentele eliberate de autorităţile competente ale ţării, cetăţeni ai cărei sunt viitorii soţi, care servesc drept dovadă a îndeplinirii principalelor condiţii ale căsătoriei.

Documentele trebuie să fie legalizate (apostilate), în modul stabilit (în baza acordurilor bilaterale şi multilaterale încheiate între ţări) şi traduse în limba de stat.

Informaţii cu privire la legalizarea consulară pot fi obţinute de la Departamentul Afaceri Consulare, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, pe adresa: str. Alexei Mateevici, 80, Chişinău, MD 2012, Republica Moldova, Direcţia de Vizare şi Legalizare a Documentelor. Telefon: (373 22) 20-10-52 Fax: (37 322) 23-22-25.

Documentele de stare civilă eliberate de autorităţile competente din Republica Moldova nu necesită legalizare sau apostilare suplimentară, şi sunt recunoscute în următoarele ţări:

  • Comunitatea Statelor Independente,
  • Letonia,
  • Lituania,
  • România,
  • Republica Cehă,
  • Republica Slovacia.

Extrasele multilingve din registrele de acte de căsătorie, eliberate de către Serviciul Stare Civilă nu necesită legalizare, apostilare şi traducere suplimentară, şi sunt legal valabile în următoarele ţări:

Germania

Spania

Italia

Luxemburg

Portugalia

Turcia

Slovenia

Macedonia

Serbia

Belgia

Franţa

Polonia

Olanda

Elveţia

Muntenegru

Croaţia

Bosnia şi Herţegovina

 

Orar de lucru

Orarul de lucru al OSC-urilor din Chişinău – marți, miercuri, joi, de la 8:00 până la 16:00, pauza de masă de la 12:00 până la 13:00. Căsătoriile se înregistrează de obicei în zilele de sâmbătă şi duminică, deşi acestea pot fi stabilite în orice zi a săptămânii, cu excepţia zilei de luni.

OSC-urile Chişinăului:

  • mun. Chişinău, str. M. Cebotari 1, (022) 25-71-96
  • sec. Buiucani, str. M. Cebotari 1, (022) 25-71-90
  • sec. Centru, str. A. Mateevici 25, (022) 79-68-44
  • sec. Botanica, str. Dacia 37, (022) 66-41-75
  • sec. Ciocana, str. Mircea cel Bătrân 3, (022) 33-91-10
  • sec. Râşcani, str. Miron Costin 7B, (022) 49-75-29

Vedeți locul de amplasare al OSC-urilor pe harta Chișinăului.

Lista OSC-urilor vedeți aici.

журналист Марина Гильен


Vizionari intr-o saptamina: 10
Vizionari de la data publicarii: 61474





Merită să fie văzut

Articole Ce îi deranjează cel mai mult pe moldoveni atunci când caută de muncă? Răspunsurile candidaților Ce îi deranjează cel mai mult pe moldoveni atunci când caută de muncă? Răspunsurile candidaților

Peste 83% dintre candidați sunt descurajați să răspundă la o ofertă de muncă unde salariul nu este specificat. Rabota.md a realizat un sondaj cu participarea vizitatorilor ai Târgului de Cariere, care a avut loc între 27-28 octombrie la Chișinău, și a descoperit ce alte motive împiedică oamenii să trimită un CV.

Articole Salariu mare și un loc de muncă aproape de casă. Ce-și mai doresc candidații moldoveni — Lucru.md Salariu mare și un loc de muncă aproape de casă. Ce-și mai doresc candidații moldoveni — Lucru.md

Amplasarea convenabilă a biroului — un factor prioritar pentru moldoveni atunci când își caută un post de lucru. Asta indică rezultatele sondajului realizat de site-ul Lucru.md cu vizitatorii Târgului de Cariere din Chișinău.

Articole De ce aleg tinerii casatoriti restaurantul MiaDora? De ce aleg tinerii casatoriti restaurantul MiaDora?

Data nuntii a fost stabilita si alegeti un loc demn pentru celebrarea nuntii dvs.? Neobisnuitul restaurant MiaDora din Chisinau invita toti proaspat casatoritii si oaspetii acestora sa sarbatoreasca evenimentul crearii unei noi familii intr-un interior clasic si rafinat!

Articole Tradiția de a avea nași — obiceiuri strămoșești și contemporanitatea Tradiția de a avea nași — obiceiuri strămoșești și contemporanitatea

Nașii, nănașii sau nunii mari sunt numiți cuplul care merge împreună cu tinerii la Sfânta Cununie și le sunt alături toată viața, devenindu-le părinți spirituali. Formarea unei noi familii implică susținere, îndrumare, sfaturi și idei pentru a ocroti și a crește dragostea din cuplu.

Articole Restaurantul "Banket Hall" — păstrând tot ce e mai bun, descoperind ceva nou! Restaurantul "Banket Hall" — păstrând tot ce e mai bun, descoperind ceva nou!

Chișinău, un oraș relativ mic, dar cafenele, restaurante, săli de banchet sunt mai mult decât suficiente. Dar puține reușesc să se mențină în top an de an. Un asemenea local este restaurantul complex "Banket Hall". Administrația complexului ne-a împărtășit rețeta succesului și ne-a povestit despre secretele organizării unor sărbători fericite.

Articole Produse de cofetărie miraculoase — torturi de catifea și cu efect de oglindă. Așa ceva nu ați mai văzut! Produse de cofetărie miraculoase — torturi de catifea și cu efect de oglindă. Așa ceva nu ați mai văzut!

Privind aceste fotografii, e greu de crezut că acestea sunt torturi, create de mâna omului și că ar putea fi mâncate. Produsele de cofetărie mai mult seamănă cu niște pietre scumpe!

Articole Restaurantul "Select" vă oferă cel mai bun cadou de nuntă! Restaurantul "Select" vă oferă cel mai bun cadou de nuntă!

Nunta în Moldova - mult mai mult, decât o sărbătoare sau un eveniment festiv în onoarea tinerilor căsătoriți. Pentru poporul nostru, dar și pentru alte națiuni, unirea a două inimi iubitoare, din care se naște o familie, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viață.

Articole Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic! Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic!

Ziua Îndrăgostiților — una din acele sărbători când prin aer plutește miracolul. Inima așteaptă declarații romantice și am vrea atât de mult să vină primăvara! Peste două săptămâni va sosi luna martie. Dar până atunci, pe 14 februarie, de Sf. Valentin și Valentina, CC "Jumbo" a organizat pentru toți cei care sunt în căutarea unui suflet pereche sau deja și-au găsit jumătatea, o sărbătoare plină de culoare.