Говорите по-русски?
Intrare și înregistrare Reclamaţii şi sugestii
23 septembrie 2010

Oficiile Stării Civile din Chişinău: ghidul tinerilor însurăţei

Nunta şi înregistrarea căsătoriei la OSC sunt două concepte inseparabile. Despre ceea ce trebuie să cunoască cuplul care doreşte să-şi oficieze relaţia vom vorbi în acest articol.

Istoria OSC moldovenesc

În oraşul nostru, situat pe şapte coline, sunt şapte OSC-uri. Mai recent, în anul 1987, în Chişinău era doar un singur OSC, situat pe strada A. Mateevici, 74 şi cunoscut chiar şi generaţiei mai tinere din fotografiile de nuntă ale părinţilor sau rudelor, făcute în mod tradiţional pe fondul său albastru.

Alte şase OSC-uri au fost deschise după anul 1987, din cauza fluxului mare al doritorilor de a-şi înregistra căsătoria, naşterea copiilor şi alte acte de stare civilă.

De atunci, conform şefilor OSC-urilor, fluxul doritorilor în general nu a scăzut, în special al celor care doresc să-şi oficieze căsătoria, care  a crescut brusc în ultimii ani.

Structura OSC

OSC-ul are: un hol comun, camera miresei şi a mirelui, în care tinerii aşteaptă înregistrarea şi o sărbătoresc cu prietenii şi rudele, şi sala pentru înregistrarea oficială a căsătoriei. Spaţiul camerelor pot găzdui până la 50 de persoane simultan. Cu toate acestea, conform angajaţilor OSC-urilor, dacă la ceremonie vin mai mulţi invitai, locuri vor fi pentru toţi: pentru că principala sarcină a personalului este asigurarea solemnităţii căsătoriei luminoase şi memorabilă.

Anume din acest motivul cuplurile, care doresc să înregistreze căsătorie, sunt primite în orice oficiu fără a sta în rând, beneficiind de prioritate absolută.

Depunerea cererii

Pentru a depune cererea de înregistrare a căsătoriei, trebuie să Vă adresaţi la OSC la locul de reşedinţă. Apoi, trebuie să depuneţi cererea, care, după cum s-a menţionat mai sus, este primită fără rând. De regulă, de la momentul depunerii cererii până la ziua fericită a căsătoriei se prevede un termen de până la două luni.

Înregistrarea căsătoriei în termen scurt

În unele cazuri sunt circumstanţele speciale care necesită înregistrarea rapidă a căsătoriei. În acest caz, la discreţia şefului OSC căsătoria va fi înregistrată în termen scurt.

Circumstanţele speciale, care pot determina înregistrarea rapidă a căsătoriei, pot fi oricare - de la sarcina miresei şi până la necesitatea de plecare sau de spitalizare rapidă. După cum a explicat şeful OSC al sectorului Râşcani Maria Colac, administrarea OSC-urilor aproape întotdeauna merge în întâmpinarea solicitărilor tinerilor de a scurta timpul alocat înainte de înregistrarea căsătoriei.

Acest serviciu este contra plată:

 • 25 de zile - 700 lei;
 • 15 zile - 2100 lei;
 • 5 zile- 3500 de lei;
 •  24 de ore - 5600 lei.

Documentele necesare

Pe lângă cererea de înregistrare a căsătoriei, trebuie să prezentaţi:

 • buletinul de identificare şi o xerocopie;
 • certificatul de naştere a mirilor şi xerocopiile acestora;
 • bonul de plată a taxei de înregistrare în valoare de 20 de lei.

Dacă aceasta nu este prima căsătorie, atunci vor fi necesare documente suplimentare care dovedesc desfacerea căsătoriei anterioare, certificatul de divorţ sau de deces al fostului soţ/soţie.

De obicei angajaţii OSC-urilor dau toate detaliile bancare necesare pentru a efectua plăţile relevante.

Din acest an controlul medical nu mai este obligator. Prin urmare mirii nu vor trebui să treacă controlul medical obligator.

Înregistrarea în afara OSC-ului

Unele cupluri nu doresc să-şi înregistreze căsătoria la OSC-ul din capitală, ci visează să facă acest lucru la restaurant, la banchet sau în aer liber, în parc, de exemplu. OSC-urile din Chişinău fac concesii în astfel de cazuri. Dar iarăşi contra plată. Ceremonia de înregistrare a căsătoriei în afara OSC-ului în ziua stabilită prin legale va costa 2000 de lei (cu excepţia costurilor de transport).

Preţurile pentru înregistrarea căsătoriei la OSC

După cum arată experienţa, în OSC-uri cu adevărat sunt o mulţime de detalii, şi cele mai multe dintre ele sunt contra plată. Se înregistrează gratuit doar căsătoriile fără partea solemnă cu eliberarea certificatului în ziua stabilită de lege.

 • sala de ceremonie, muzică, felicitări în ziua stabilită prin lege - 100 lei;
 • sala de ceremonii, muzică, scenariu individual în ziua stabilită prin lege - 300 lei;
 • Înregistrarea oficială a căsătoriei în zi liberă, dar stabilită de lege - 2000 de lei;
 • Înregistrarea oficială a căsătoriei în week-end în ziua stabilită de lege - 1000 de lei.

Înregistrarea căsătoriei cu cetăţeni străini

În cazul înregistrării căsătoriei cu cetăţenii străini sau între cetăţenii străini şi cetăţenii Republicii Moldova, în afară de documentele necesare pentru înregistrare, se vor prezenta următoarele documente:

 • paşaportul naţional al cetăţeanului străin (original), la documentele corespunzătoare se anexează xerocopia paşaportului, inclusiv o xerocopie a paginii de vize de intrare - ieşire din Republica Moldova şi ştampila de control vamal;
 • documentele eliberate de autorităţile competente ale ţării, cetăţeni ai cărei sunt viitorii soţi, care servesc drept dovadă a îndeplinirii principalelor condiţii ale căsătoriei.

Documentele trebuie să fie legalizate (apostilate), în modul stabilit (în baza acordurilor bilaterale şi multilaterale încheiate între ţări) şi traduse în limba de stat.

Informaţii cu privire la legalizarea consulară pot fi obţinute de la Departamentul Afaceri Consulare, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, pe adresa: str. Alexei Mateevici, 80, Chişinău, MD 2012, Republica Moldova, Direcţia de Vizare şi Legalizare a Documentelor. Telefon: (373 22) 20-10-52 Fax: (37 322) 23-22-25.

Documentele de stare civilă eliberate de autorităţile competente din Republica Moldova nu necesită legalizare sau apostilare suplimentară, şi sunt recunoscute în următoarele ţări:

 • Comunitatea Statelor Independente,
 • Letonia,
 • Lituania,
 • România,
 • Republica Cehă,
 • Republica Slovacia.

Extrasele multilingve din registrele de acte de căsătorie, eliberate de către Serviciul Stare Civilă nu necesită legalizare, apostilare şi traducere suplimentară, şi sunt legal valabile în următoarele ţări:

Germania

Spania

Italia

Luxemburg

Portugalia

Turcia

Slovenia

Macedonia

Serbia

Belgia

Franţa

Polonia

Olanda

Elveţia

Muntenegru

Croaţia

Bosnia şi Herţegovina

 

Orar de lucru

Orarul de lucru al OSC-urilor din Chişinău – marți, miercuri, joi, de la 8:00 până la 16:00, pauza de masă de la 12:00 până la 13:00. Căsătoriile se înregistrează de obicei în zilele de sâmbătă şi duminică, deşi acestea pot fi stabilite în orice zi a săptămânii, cu excepţia zilei de luni.

OSC-urile Chişinăului:

 • mun. Chişinău, str. M. Cebotari 1, (022) 25-71-96
 • sec. Buiucani, str. M. Cebotari 1, (022) 25-71-90
 • sec. Centru, str. A. Mateevici 25, (022) 79-68-44
 • sec. Botanica, str. Dacia 37, (022) 66-41-75
 • sec. Ciocana, str. Mircea cel Bătrân 3, (022) 33-91-10
 • sec. Râşcani, str. Miron Costin 7B, (022) 49-75-29

Vedeți locul de amplasare al OSC-urilor pe harta Chișinăului.

Lista OSC-urilor vedeți aici.

журналист Марина Гильен


Vizionari intr-o saptamina: 89
Vizionari de la data publicarii: 35295

Merită să fie văzut

Nunta Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic! Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic!

Ziua Îndrăgostiților — una din acele sărbători când prin aer plutește miracolul. Inima așteaptă declarații romantice și am vrea atât de mult să vină primăvara! Peste două săptămâni va sosi luna martie. Dar până atunci, pe 14 februarie, de Sf. Valentin și Valentina, CC "Jumbo" a organizat pentru toți cei care sunt în căutarea unui suflet pereche sau deja și-au găsit jumătatea, o sărbătoare plină de culoare.

Nunta Restaurantul Eventus — nunta dumneavoastră de vis! Restaurantul Eventus — nunta dumneavoastră de vis!

În procesul de pregătire pentru nuntă, un moment nu mai puțin important decât alegerea rochiei, este selectarea sălii în care va fi organizat evenimentul. Pentru aceasta trebuie să țineți cont de foarte multe detalii. De exemplu, ar putea fi decorată anume această sală, așa cum și-ar dori mirele și mireasa? Se vor simți oare confortabil aici invitații? Cât de comod le va fi artiștilor, interpreților?

Nunta "Poseidon" — eleganță, stil, rafinament "Poseidon" — eleganță, stil, rafinament

Pentru cei ce preferă organizarea unei petreceri în afara orașului, sala de festivități "Poseidon" este o locație perfectă. Situată în Parcul Nistrean de la Vadul-lui-Vodă, la doar 50 m de Nistru, localul se remarcă prin unicitatea stilului, eleganță și servicii impecabile.

Nunta Jumbo: Paradisul nunților pentru miri și mirese Jumbo: Paradisul nunților pentru miri și mirese

Cu cât se apropie data nunții, cu atât mai evident devine faptul că sfatul de "a te pregăti din timp de ceremonie" nu funcționează. În plus, înțelegi că cea mai importantă resursă nu sunt banii sau emoțiile, ci timpul. Iar acesta trece cu pași grăbiți! Ce facem? Doar nunta nu tolerează nepăsarea, iar dvs. nu mai aveți putere să vizitați toate saloanele din oraș pentru a găsi cele necesare. Iată răspunsul: fără a pierde minutele prețioase, mergeți la "Paradisul nunților"!

Nunta Cele mai absurde "cinci mituri celebre" despre nuntă Cele mai absurde "cinci mituri celebre" despre nuntă

Stereotipurile ne înconjoară peste tot şi nunta nu este o excepţie. Site-ul nostru îşi propune să vă povestească "legendele" care împiedică tranziţia din epoca de piatră către contemporanitate.

Nunta Organizarea nunții în afara orașului. De ce alegem restaurantul "Safari"? Organizarea nunții în afara orașului. De ce alegem restaurantul "Safari"?

Actualmente, tot mai multe cupluri preferă să-și organizeze nunta într-un cadru natural viu și deosebit, departe de zgomotul și forfota orășeanească. Sunt norocoși tinerii care aleg să organizeze nunta la restaurantul "Safari". Fiind amplasat la 38 de km de Chișinău și la 4 km de Orhei, localul este deosebit prin locația sa și prin deschiderea, la propriu, către natură.

Nunta Acțiune de caritate "Copiii — florile vieții" Acțiune de caritate "Copiii — florile vieții"

Tuturor tinerilor căsătoriți invitații le oferă flori: buchete foarte mari și frumoase. Costul unor asemenea buchete de flori poate ajunge și până la câteva sute de lei. Însă acești bani irosiți pe buchete scumpe ar putea salva viața unui copil.

Nunta Cum alegem corect parfum pentru mireasa? Cum alegem corect parfum pentru mireasa?

Alegerea parfumului pentru nuntă reprezintă un moment foarte important. Deoarece make-up si coafura, în cazuri extreme, ar putea fi efectuate din nou. Dar parfumul, cum îl veți schimba?