Говорите по-русски?
Intrare și înregistrare Reclamaţii şi sugestii
21 aprilie 2010

Diferenţa de vîrstă o problemă?

O lună, un an, cinci ani, zece ani ce diferenţă de vîrstă poate fi considerată acceptabilă într-o relaţie (la urma urmei în orice cuplu există un decalaj cronologic) şi cînd devine aceasta o problemă? Dacă ar fi să jucam şah mat dintr-o singură mişcare am spune doar atît: o relaţie are şanse de reuşită cînd se acordă mai multă atenţie asemănărilor decît diferenţelor.

Cu alte cuvinte, atunci cînd cei doi ajung să preţuiască atît de mult ceea ce au în comun încît deosebirile dintre ei nu numai că devin torelabile dar chiar îi ajută să se cunoască şi să comunice mai bine. (Atenţie deci: nu încercaţi să ştergeţi diferenţele; mai înţelept este să le acceptaţi şi să vă folosiţi de ele în aşa fel încît să puteţi construi ceva împreună). De regulă, cînd ambii parteneri sunt suficient de maturi şi de echilibraţi în plan afectiv, pentru a stabili o comunicare de tip adult-adult, diferenţa lor de vîrstă nu creează dificultăţi.

Înseamnă că ei se acceptă reciproc aşa cum sunt şi decid să se bucure cît mai mult de ceea ce îi uneşte. Tendinţa de a pune impasul unei relaţii pe seama incompatibilităţii legate de vîrstă ascunde cel mai frecvent o configuraţie greşită a legăturii în sine. Aceste cupluri funcţionează asimetric, după modelul părinte-copil, între parteneri dezvoltîndu-se o relaţie de dependenţă, care în timp devine tensionată, plină de insatisfacţii şi resentimente.

n loc sp-i uneascp tocmai autonomia pe care şi-o recunosc unul altuia, cei doi sunt legaţi prin incapacitatea de a-şi rezolva propriile conflicte, de a-şi găsi centrul de greutate în sine. În astfel de relaţii, unul dă şi celălalt primeşte, iar dragostea este înlocuită de jocurile diabolice ale puterii. De multe ori, partenerul mai vîrstnic îşi arogă în numele experienţei acumulate în timp dreptul de a-l dirija şi controla pe celălalt; el ştie ce e bine şi ce e rău, are întotdeauna dreptate (şi dreptul de a hotări pentru amîndoi) încît orice încercare de a-i opune rezistenţă eşuează. Pentru aceste persoane, îndrăgostite de propria putere, este indispensabil să ştie că ceilalţi au nevoie de ele şi că nu le este constestată autoritatea. De aceea, îşi aleg ca parteneri de viaţă indivizi mai tineri, vulnerabili, care nu se descurcă singuri şi faţă de care pot să-şi exercite dominaţia. La rîndul său, partenerul "slab" este mulţumit că a gasit pe cineva dispus "să-l ducă în spate", complacîndu-se într-o atitudine pasivă şi obedientă.

Un scenariu relativ curent este următorul: El mai "copt" s-a obişnuit să fie stăpînul care dispune după propria vrere de cei din jur. Ca să-şi confirme puterea şi să crească în propriii ochi, se ataşeazî de o femeie imatură, cu o stimă de sine foarte scazută, aflată ea însăşi în căutarea unui "părinte" ocrotitor. Convinsă că nu s-ar fi descurcat singură, Ea se felicită că a întîlnit în sfîrşit "salvatorul" care să-i poarte de grijă.

Dupa un timp însă, va descoperi că preţul acestei alegeri este un control nemăsurat din partea soţului, ce o tratează întotdeauna ca pe un copil, şi deci pierderea oricărei şanse de a evolua. Relaţia lor nu decurge ca între doi adulţi de vîrste diferite, capabili de a se înţelege şi respecta reciproc, ci este condiţionată de supunere, de asimetria rolurilor în cuplu. Este evident că eşecul relaţionării a făcut vizibilă diferenţa de vîrstş şi nu invers. Cînd există sentimente puternice şi dorinţa de a-l întîlni pe celălalt în unicitatea sa, cîţiva ani în plus sau în minus nu contează. Înainte de orice, bătrînul Cronos respectă relaţiile autentice!

Интернет-портал Svadiba.md



Vizionari de la data publicarii: 1243





Merită să fie văzut

Nunta Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic! Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic!

Ziua Îndrăgostiților — una din acele sărbători când prin aer plutește miracolul. Inima așteaptă declarații romantice și am vrea atât de mult să vină primăvara! Peste două săptămâni va sosi luna martie. Dar până atunci, pe 14 februarie, de Sf. Valentin și Valentina, CC "Jumbo" a organizat pentru toți cei care sunt în căutarea unui suflet pereche sau deja și-au găsit jumătatea, o sărbătoare plină de culoare.

Nunta Restaurantul Eventus — nunta dumneavoastră de vis! Restaurantul Eventus — nunta dumneavoastră de vis!

În procesul de pregătire pentru nuntă, un moment nu mai puțin important decât alegerea rochiei, este selectarea sălii în care va fi organizat evenimentul. Pentru aceasta trebuie să țineți cont de foarte multe detalii. De exemplu, ar putea fi decorată anume această sală, așa cum și-ar dori mirele și mireasa? Se vor simți oare confortabil aici invitații? Cât de comod le va fi artiștilor, interpreților?

Nunta "Poseidon" — eleganță, stil, rafinament "Poseidon" — eleganță, stil, rafinament

Pentru cei ce preferă organizarea unei petreceri în afara orașului, sala de festivități "Poseidon" este o locație perfectă. Situată în Parcul Nistrean de la Vadul-lui-Vodă, la doar 50 m de Nistru, localul se remarcă prin unicitatea stilului, eleganță și servicii impecabile.

Nunta Jumbo: Paradisul nunților pentru miri și mirese Jumbo: Paradisul nunților pentru miri și mirese

Cu cât se apropie data nunții, cu atât mai evident devine faptul că sfatul de "a te pregăti din timp de ceremonie" nu funcționează. În plus, înțelegi că cea mai importantă resursă nu sunt banii sau emoțiile, ci timpul. Iar acesta trece cu pași grăbiți! Ce facem? Doar nunta nu tolerează nepăsarea, iar dvs. nu mai aveți putere să vizitați toate saloanele din oraș pentru a găsi cele necesare. Iată răspunsul: fără a pierde minutele prețioase, mergeți la "Paradisul nunților"!

Nunta Cele mai absurde "cinci mituri celebre" despre nuntă Cele mai absurde "cinci mituri celebre" despre nuntă

Stereotipurile ne înconjoară peste tot şi nunta nu este o excepţie. Site-ul nostru îşi propune să vă povestească "legendele" care împiedică tranziţia din epoca de piatră către contemporanitate.

Nunta Organizarea nunții în afara orașului. De ce alegem restaurantul  "Safari"? Organizarea nunții în afara orașului. De ce alegem restaurantul "Safari"?

Actualmente, tot mai multe cupluri preferă să-și organizeze nunta într-un cadru natural viu și deosebit, departe de zgomotul și forfota orășeanească. Sunt norocoși tinerii care aleg să organizeze nunta la restaurantul "Safari". Fiind amplasat la 38 de km de Chișinău și la 4 km de Orhei, localul este deosebit prin locația sa și prin deschiderea, la propriu, către natură.

Nunta Acțiune de caritate "Copiii — florile vieții" Acțiune de caritate "Copiii — florile vieții"

Tuturor tinerilor căsătoriți invitații le oferă flori: buchete foarte mari și frumoase. Costul unor asemenea buchete de flori poate ajunge și până la câteva sute de lei. Însă acești bani irosiți pe buchete scumpe ar putea salva viața unui copil.

Nunta Cum alegem corect parfum pentru mireasa? Cum alegem corect parfum pentru mireasa?

Alegerea parfumului pentru nuntă reprezintă un moment foarte important. Deoarece make-up si coafura, în cazuri extreme, ar putea fi efectuate din nou. Dar parfumul, cum îl veți schimba?