Говорите по-русски?
Intrare și înregistrare Reclamaţii şi sugestii
21 aprilie 2010

Diferenţa de vîrstă o problemă?

O lună, un an, cinci ani, zece ani ce diferenţă de vîrstă poate fi considerată acceptabilă într-o relaţie (la urma urmei în orice cuplu există un decalaj cronologic) şi cînd devine aceasta o problemă? Dacă ar fi să jucam şah mat dintr-o singură mişcare am spune doar atît: o relaţie are şanse de reuşită cînd se acordă mai multă atenţie asemănărilor decît diferenţelor.

Cu alte cuvinte, atunci cînd cei doi ajung să preţuiască atît de mult ceea ce au în comun încît deosebirile dintre ei nu numai că devin torelabile dar chiar îi ajută să se cunoască şi să comunice mai bine. (Atenţie deci: nu încercaţi să ştergeţi diferenţele; mai înţelept este să le acceptaţi şi să vă folosiţi de ele în aşa fel încît să puteţi construi ceva împreună). De regulă, cînd ambii parteneri sunt suficient de maturi şi de echilibraţi în plan afectiv, pentru a stabili o comunicare de tip adult-adult, diferenţa lor de vîrstă nu creează dificultăţi.

Înseamnă că ei se acceptă reciproc aşa cum sunt şi decid să se bucure cît mai mult de ceea ce îi uneşte. Tendinţa de a pune impasul unei relaţii pe seama incompatibilităţii legate de vîrstă ascunde cel mai frecvent o configuraţie greşită a legăturii în sine. Aceste cupluri funcţionează asimetric, după modelul părinte-copil, între parteneri dezvoltîndu-se o relaţie de dependenţă, care în timp devine tensionată, plină de insatisfacţii şi resentimente.

n loc sp-i uneascp tocmai autonomia pe care şi-o recunosc unul altuia, cei doi sunt legaţi prin incapacitatea de a-şi rezolva propriile conflicte, de a-şi găsi centrul de greutate în sine. În astfel de relaţii, unul dă şi celălalt primeşte, iar dragostea este înlocuită de jocurile diabolice ale puterii. De multe ori, partenerul mai vîrstnic îşi arogă în numele experienţei acumulate în timp dreptul de a-l dirija şi controla pe celălalt; el ştie ce e bine şi ce e rău, are întotdeauna dreptate (şi dreptul de a hotări pentru amîndoi) încît orice încercare de a-i opune rezistenţă eşuează. Pentru aceste persoane, îndrăgostite de propria putere, este indispensabil să ştie că ceilalţi au nevoie de ele şi că nu le este constestată autoritatea. De aceea, îşi aleg ca parteneri de viaţă indivizi mai tineri, vulnerabili, care nu se descurcă singuri şi faţă de care pot să-şi exercite dominaţia. La rîndul său, partenerul "slab" este mulţumit că a gasit pe cineva dispus "să-l ducă în spate", complacîndu-se într-o atitudine pasivă şi obedientă.

Un scenariu relativ curent este următorul: El mai "copt" s-a obişnuit să fie stăpînul care dispune după propria vrere de cei din jur. Ca să-şi confirme puterea şi să crească în propriii ochi, se ataşeazî de o femeie imatură, cu o stimă de sine foarte scazută, aflată ea însăşi în căutarea unui "părinte" ocrotitor. Convinsă că nu s-ar fi descurcat singură, Ea se felicită că a întîlnit în sfîrşit "salvatorul" care să-i poarte de grijă.

Dupa un timp însă, va descoperi că preţul acestei alegeri este un control nemăsurat din partea soţului, ce o tratează întotdeauna ca pe un copil, şi deci pierderea oricărei şanse de a evolua. Relaţia lor nu decurge ca între doi adulţi de vîrste diferite, capabili de a se înţelege şi respecta reciproc, ci este condiţionată de supunere, de asimetria rolurilor în cuplu. Este evident că eşecul relaţionării a făcut vizibilă diferenţa de vîrstş şi nu invers. Cînd există sentimente puternice şi dorinţa de a-l întîlni pe celălalt în unicitatea sa, cîţiva ani în plus sau în minus nu contează. Înainte de orice, bătrînul Cronos respectă relaţiile autentice!

Интернет-портал Svadiba.mdVizionari de la data publicarii: 1243

Merită să fie văzut

Nunta Restaurantul "Banket Hall" — păstrând tot ce e mai bun, descoperind ceva nou! Restaurantul "Banket Hall" — păstrând tot ce e mai bun, descoperind ceva nou!

Chișinău, un oraș relativ mic, dar cafenele, restaurante, săli de banchet sunt mai mult decât suficiente. Dar puține reușesc să se mențină în top an de an. Un asemenea local este restaurantul complex "Banket Hall". Administrația complexului ne-a împărtășit rețeta succesului și ne-a povestit despre secretele organizării unor sărbători fericite.

Nunta Cei mai buni fotografi de nuntă din Moldova. Prezentare Cei mai buni fotografi de nuntă din Moldova. Prezentare

Fotografii și videografii sunt într-o anumită măsură magicieni. Ei sunt capabili să "prindă" și cu atenție să "ambaleze" în fișiere digitale sau pe bandă momentele cele mai fericite din viața noastră, transformându-le în "răvașe" pentru viitor. Pentru a vă înlesni procesul de căutare a magicianului potrivit, am compilat într-un articol fotografii și videografii din Moldova ale căror servicii sunt cele mai solicitate în țara noastră. Vă vom povesti în detaliu despre fiecare și, evident, vă vom prezenta și lucrările acestora.

Nunta Produse de cofetărie miraculoase — torturi de catifea și cu efect de oglindă. Așa ceva nu ați mai văzut! Produse de cofetărie miraculoase — torturi de catifea și cu efect de oglindă. Așa ceva nu ați mai văzut!

Privind aceste fotografii, e greu de crezut că acestea sunt torturi, create de mâna omului și că ar putea fi mâncate. Produsele de cofetărie mai mult seamănă cu niște pietre scumpe!

Nunta Restaurantul "Select" vă oferă cel mai bun cadou de nuntă! Restaurantul "Select" vă oferă cel mai bun cadou de nuntă!

Nunta în Moldova - mult mai mult, decât o sărbătoare sau un eveniment festiv în onoarea tinerilor căsătoriți. Pentru poporul nostru, dar și pentru alte națiuni, unirea a două inimi iubitoare, din care se naște o familie, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viață.

Noutăţile principale В Москве молодоженам запретили приходить в ЗАГС в шортах, рваных джинсах и сыпать лепестки роз В Москве молодоженам запретили приходить в ЗАГС в шортах, рваных джинсах и сыпать лепестки роз

Управление ЗАГС Москвы с 1 мая 2017 ввело дресс-код и запрет коммерческих услуг.

Nunta Studio Kleopatra: e timpul pentru bronz instantaneu! Studio Kleopatra: e timpul pentru bronz instantaneu!

Bronzul este aplicat la fel ca un spray, toate produsele cosmetice fiind certificate! Tehnologia este una hipoalergenică, aceasta constă dintr-un extras din trestie de zahăr. De aceea, bronzul instantaneu poate fi aplicat și femeilor gravide. Doar 15-20 minute și obțineți un bronz impecabil, fără cusururi, care se potrivește perfect cu tipul de piele pe care îl aveți.

Nunta Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic! Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic!

Ziua Îndrăgostiților — una din acele sărbători când prin aer plutește miracolul. Inima așteaptă declarații romantice și am vrea atât de mult să vină primăvara! Peste două săptămâni va sosi luna martie. Dar până atunci, pe 14 februarie, de Sf. Valentin și Valentina, CC "Jumbo" a organizat pentru toți cei care sunt în căutarea unui suflet pereche sau deja și-au găsit jumătatea, o sărbătoare plină de culoare.

Nunta Restaurantul Eventus — nunta dumneavoastră de vis! Restaurantul Eventus — nunta dumneavoastră de vis!

În procesul de pregătire pentru nuntă, un moment nu mai puțin important decât alegerea rochiei, este selectarea sălii în care va fi organizat evenimentul. Pentru aceasta trebuie să țineți cont de foarte multe detalii. De exemplu, ar putea fi decorată anume această sală, așa cum și-ar dori mirele și mireasa? Se vor simți oare confortabil aici invitații? Cât de comod le va fi artiștilor, interpreților?