Говорите по-русски?
Intrare și înregistrare Reclamaţii şi sugestii
23 septembrie 2010

Dacă aţi decis să vă cununaţi

Cununia este o ceremonie bisericească veche, săvârşită pentru a sfinţi căsătorie. Astăzi tot mai multe cupluri căsătorite doresc să se cunune în Biserica ortodoxă.

Cum are loc acest ritual?

Potrivit tradiţiei până la altar mireasa este însoţită de tatăl ei, unde este aşteptată de viitorul soţ. El stă din partea dreaptă, iar mireasa din partea stângă. Preotul iese prin porţile regale, astfel sunt numite uşile din mijloc în iconostas. Preotul ţine în mâini crucea şi  Evanghelia, pe care le pune pe un pupitru, o masă înaltă, cu o placă în partea de sus destinată citirii cărţilor. Tinerilor căsătoriţi li se înmânează lumânări aprinse, care simbolizează puritatea şi castitatea, precum şi dragostea conjugală, binecuvântată de Dumnezeu. Deoarece lumânările vor arde pe parcursul întregii ceremonii, acestea trebuie să fie destul de mari. De regulă acestea se cumpără din timp, în timpul pregătirii pentru ritual, alegând cele mai frumoase şi festive: lumânările de cununie sunt cele mai frumoase şi mai decorate. Dacă pentru tineri ceremonia de cununie nu este prima, ei nu mai aprind lumânările,  simbol al castităţii.

Ritualul începe cu faptul că preotul tămâiază tinerii căsătoriţi şi citeşte o rugăciune specială, care îi binecuvântează la căsătoria bisericească. După ce a citit-o, preotul începe cununia: în primul rând, el îmbracă inelul mirelui, făcându-i de trei ori semnul crucii zicând: "Se logodeşte robul lui Dumnezeu (numele mirelui) cu roaba lui Dumnezeu (numele miresei) în numele Tatălui, Fiului şi A Duhului Sfânt", apoi îmbracă inelul miresei, şi apoi iar binecuvântează tinerii.

După binecuvântare mirele şi mireasa schimbă inelele: mirele dă miresei inelul său ca  simbol al dragostei, pregătirii de a se sacrifica de dragul soţiei sale şi de a o ajuta toată viaţa. Mireasa îmbracă inelul mirelui pe degetul acestuia în semn de dragoste, devotament şi pregătire de a accepta ajutor de la el. Un astfel de schimb de inele ale tinerilor căsătoriţi are loc de trei ori pentru slava Sfintei Treimi: preotul se roagă la Dumnezeu ca El să binecuvânteze şi să lumineze logodna cu binecuvântarea Lui şi să-i trimită noii familii UN înger păzitor.

După aceasta logodna este considerată efectuată şi începe ceremonia de cununie. După citirea rugăciunilor potrivite, preotul face semnul crucii cu coroana şi le dă să sărute imaginea lui Hristos ataşată în partea de faţă a coroanei, spunând: "Se cunună robul lui Dumnezeu (numele mirelui) cu roaba lui Dumnezeu (numele miresei) în numele Tatălui, Fiului şi a Sfântului Duh". Astfel preotul binecuvântează şi mireasa, coroana căreia are imaginea Maicii Domnului. Coroanele pot fi purtate pe capul mirelui şi al miresei, sau ţinute de asupra capului de nănaş şi nănaşă. Cei care ţin coroanele trebuie să aibă grijă ca acestea să nu se încline, mai ales atunci când preotul şi tinerii înconjoară de trei ori analoghionul spunând: "Doamne, Dumnezeul nostru, cu slavă şi cinste îi cunun!". În acest timp cei prezenţi în biserică vor spune în minte sau încet aceste cuvinte rostite de preot de trei ori.

Depunerea coroanelor pe capetele tinerilor căsătoriţi închinate în semn de supunere şi cuvintele preotului sunt semnul Sfintei Taine a cununiei. Apoi, preotul cântă rugăciunea "Tatăl nostru", care este cântată şi de oaspeţii săi şi tinerii căsătoriţi, şi le aduce acestora cana cu vin roşu binecuvântat - în primul rând mirelui, apoi miresei. Ei trebuie să bea din ea de trei ori în semn de unanimitate, împărtăşire a bucuriei, nenorocirii şi destinului comun.

Preotul uneşte mâinile drepte ale mirilor, acoperă capacele lor cu epitrahil şi înconjoară împreună analoghionul de trei ori: Vechiul şi Noul Testament înseamnă plinirea timpului, iar cercul simbolizează călătoria veşnică împreună a soţilor, care începe odată cu cununia. Apoi preotul roagă Domnul să binecuvânteze, să păstreze căsătoria ca fiind indisolubilă şi ia coroanele.

Tinerii căsătoriţi se apropriază de porţile regale ale iconostasului şi sărută icoanele Mântuitorului şi a Fecioarei Maria, în onoarea tinerilor se cântă Mulţi Ani şi la finele ritualului ei se sărută în semn de castitate - simbol de puritate şi eternitate a dragostei lor.

Cum să Vă pregătiţi pentru cununie?

Bisericile sunt deschise în fiecare zi, în ceea ce priveşte posibilitatea de a se cununa - trebuie să veniţi personal la biserică şi să stabiliţi cu preotul data şi ora, pentru a evita suprapuneri nedorite.

Nu va fi de prisos să spunem, că pregătirea spirituală pentru Sacrament cu siguranţă este importantă. Căsătoria în creştinism are o mare însemnătate. Mirele şi mireasa ar trebui să ia serios ceremonia cununiei şi să vorbească despre dorinţa lor cu preotul, care îi va cununa.

Dacă nu aţi asistat niciodată la ceremonia de nuntă, va fi util să Vă uitaţi cum aceasta are lor la biserică. Invitaţii care vor asista la ceremonie se vor simţi mult mai confortabil dacă vor avea idee despre aceasta şi funcţiile lor.

Este important să ştiţi că tinerii se pot cununa doar după înregistrarea căsătoriei la OSC. În caz contrar, preotul va refuza să Vă cunune. Ora cununiei este stabilită din timp în biserica aleasă. Ceremonia durează 30-40 de minute în prezenţa invitaţilor. Aceştia din urmă trebuie să fie anunţaţi despre cununie pentru ca doamnele să aibă broboadă - în Biserica Ortodoxă capul femeii trebuie să fie acoperit. Nu se permite să Vă aşezaţi în timpul cununiei.

Necesarul pentru cununie

Încă din vremurile străvechi Moldova s-a aflat la răscrucea diverselor religii şi culturi. Din acest motiv, în diferite biserici ale ţării uneori cununia are loc cu unele diferenţe. De regulă, rămân neschimbate patru lucruri: inelele de cununie, prosopul pentru a lega mâinile (mânerul - parte a ceremoniei), lumânările de nuntă şi icoana de cununie. În unele biserici sunt tradiţii şi mai vechi conform cărora se folosesc inele de argint. Conveniţi aceste detalii din timp cu preotul. Tradiţional prosopul trebuie să fie brodat de mamele mirilor, dar le puteţi cumpăra gata. Lumânările de nuntă trebuie să fie lungi, deoarece acestea vor arde pe tot parcursul ceremoniei. Icoana de nuntă de asemenea poate fi cumpărată sau puteţi folosi o icoană de acasă.

Costul cununiei depinde de biserică. Fiecare are serviciile şi regulile sale. De obicei, suma este de aproximativ 1000 de lei.

Calendarul cununiei

Şi, în sfârşit, dacă doriţi să faceţi această ceremonie în aceeaşi zi cu înregistrarea căsătoriei la OSC, aflaţi dacă cununia poate fi făcută în ziua pe care aţi ales-o. Ţineţi minte că Ceremonia de cununie nu poate fi efectuată în zilele de marţi, joi şi sâmbătă, în timpul posturilor şi sărbătorilor religioase. Data sărbătorilor se schimbă în fiecare an. De aceea  am creat special pentru voi un calendar al zilelor de cununie, după care veţi putea afla în ce zile ale anului poate avea loc cununia, şi în care nu. Aflaţi zilele corespunzătoare din timp, mai ales dacă doriţi să efectuaţi cununia în ziua nunţii. Zilele când se permite cununia sunt marcate cu albastru.

Calendarul de cununii: aflați in ce zile ai anului biserica vă permite cununia iar în care — nu.

журналист Марина ГильенVizionari de la data publicarii: 1686

Merită să fie văzut

Nunta Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic! Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic!

Ziua Îndrăgostiților — una din acele sărbători când prin aer plutește miracolul. Inima așteaptă declarații romantice și am vrea atât de mult să vină primăvara! Peste două săptămâni va sosi luna martie. Dar până atunci, pe 14 februarie, de Sf. Valentin și Valentina, CC "Jumbo" a organizat pentru toți cei care sunt în căutarea unui suflet pereche sau deja și-au găsit jumătatea, o sărbătoare plină de culoare.

Nunta Restaurantul Eventus — nunta dumneavoastră de vis! Restaurantul Eventus — nunta dumneavoastră de vis!

În procesul de pregătire pentru nuntă, un moment nu mai puțin important decât alegerea rochiei, este selectarea sălii în care va fi organizat evenimentul. Pentru aceasta trebuie să țineți cont de foarte multe detalii. De exemplu, ar putea fi decorată anume această sală, așa cum și-ar dori mirele și mireasa? Se vor simți oare confortabil aici invitații? Cât de comod le va fi artiștilor, interpreților?

Nunta "Poseidon" — eleganță, stil, rafinament "Poseidon" — eleganță, stil, rafinament

Pentru cei ce preferă organizarea unei petreceri în afara orașului, sala de festivități "Poseidon" este o locație perfectă. Situată în Parcul Nistrean de la Vadul-lui-Vodă, la doar 50 m de Nistru, localul se remarcă prin unicitatea stilului, eleganță și servicii impecabile.

Nunta Jumbo: Paradisul nunților pentru miri și mirese Jumbo: Paradisul nunților pentru miri și mirese

Cu cât se apropie data nunții, cu atât mai evident devine faptul că sfatul de "a te pregăti din timp de ceremonie" nu funcționează. În plus, înțelegi că cea mai importantă resursă nu sunt banii sau emoțiile, ci timpul. Iar acesta trece cu pași grăbiți! Ce facem? Doar nunta nu tolerează nepăsarea, iar dvs. nu mai aveți putere să vizitați toate saloanele din oraș pentru a găsi cele necesare. Iată răspunsul: fără a pierde minutele prețioase, mergeți la "Paradisul nunților"!

Nunta Cele mai absurde "cinci mituri celebre" despre nuntă Cele mai absurde "cinci mituri celebre" despre nuntă

Stereotipurile ne înconjoară peste tot şi nunta nu este o excepţie. Site-ul nostru îşi propune să vă povestească "legendele" care împiedică tranziţia din epoca de piatră către contemporanitate.

Nunta Organizarea nunții în afara orașului. De ce alegem restaurantul  "Safari"? Organizarea nunții în afara orașului. De ce alegem restaurantul "Safari"?

Actualmente, tot mai multe cupluri preferă să-și organizeze nunta într-un cadru natural viu și deosebit, departe de zgomotul și forfota orășeanească. Sunt norocoși tinerii care aleg să organizeze nunta la restaurantul "Safari". Fiind amplasat la 38 de km de Chișinău și la 4 km de Orhei, localul este deosebit prin locația sa și prin deschiderea, la propriu, către natură.

Nunta Acțiune de caritate "Copiii — florile vieții" Acțiune de caritate "Copiii — florile vieții"

Tuturor tinerilor căsătoriți invitații le oferă flori: buchete foarte mari și frumoase. Costul unor asemenea buchete de flori poate ajunge și până la câteva sute de lei. Însă acești bani irosiți pe buchete scumpe ar putea salva viața unui copil.

Nunta Cum alegem corect parfum pentru mireasa? Cum alegem corect parfum pentru mireasa?

Alegerea parfumului pentru nuntă reprezintă un moment foarte important. Deoarece make-up si coafura, în cazuri extreme, ar putea fi efectuate din nou. Dar parfumul, cum îl veți schimba?