Говорите по-русски?
Intrare și înregistrare Reclamaţii şi sugestii
24 iunie 2013

Visul celor care-i ascultă e să-i mai audă o dată

I-a unit pasiunea pentru muzică bună. În timp ce muzica clasică continuă să fie apreciată doar de adevăraţii melomani, apar mici ansambluri care se specializează anume în acest gen de muzică. Acestea încearcă să transmită frumuseţea creaţiilor clasice nu doar auditoriului select, ci tuturor celor pasionaţi de muzică.

Cvartet Cafe Passione n-a împlinit nici un an de la înfiinţare, dar deja este cunoscut în rândurile melomanilor. Acesta este invitat la diverse evenimente, unde încântă auzul celor prezenţi cu muzică de calitate. De fapt, membrii cvartetului sunt muzicieni cu experienţă, care activează în Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici". I-a unit dragostea pentru muzică, dar şi dorinţa de a se realiza într-un ansamblu mai restrâns.

Un dor care mă măcina permanent

Iniţiativa de a crea acest cvartet a fost a Angelei Jerega, ea fiind şi Vioara nr. I. Angela a revenit în ţară acum trei ani. Anterior, şi-a făcut studiile la Minsk, unde a şi activat o perioadă, după care a plecat, pentru câţiva ani, în Brazilia. Şi acolo a făcut muzică, cântând în orchestra simfonică. Dar, după 20 de ani de absenţă, dorul de casă a făcut-o să revină. Deşi venea acasă o dată pe an, aceste vizite erau insuficiente. Astfel, a decis să revină pentru totdeauna. "Îmi era foarte dor de familie, de rude, de prieteni. Era un dor care mă măcina permanent", mărturiseşte viorista.

Angela recunoaşte că viaţa în R. Moldova este mai complicată, pentru că specialiştii, nu doar în muzică, dar şi în alte domenii, sunt mai puţin apreciaţi în comparaţie cu cei de peste hotare. Deşi acasă este complicat să supravieţuieşti, din care cauză o mare parte din populaţie pleacă să se realizeze peste hotare, Angela a decis să se întoarcă şi nu regretă pasul făcut, pentru că "este foarte important să fii alături de cei dragi, mai important decât banii sau alte beneficii", subliniază ea. "Poţi să trăieşti oriunde. Important e să fii stimat şi remunerat pe măsură", adaugă viorista.

Componenţa cvartetului e una inedită pentru Chişinău. Acesta este constituit din două viori (Angela Jerega şi Elena Iurcic), violă (Anatol Râşneanu) şi contrabas (Efim Pânzari). Este singurul cvartet de instrumente cu coarde care are în componenţa sa contrabasul, în celelalte cazuri figurând violoncelul. "Am ales contrabasul, pentru că sunetul lui e mai amplu şi mai bogat, iar contrabasistul nostru are în spate o şcoală foarte bună şi e un mare profesionist, ca şi, de altfel, ceilalţi colegi de-ai mei", spune iniţiatorul cvartetului.

A studiat contrabasul contra voinţei sale

Efim Pânzari, contrabasistul, recunoaşte că, mic fiind, şi-a dorit să studieze un alt instrument – trompeta. Soarta, însă, a avut alte planuri pentru el. "M-a văzut un profesor de violoncel, care mi-a zis că, având astfel de degete, trebuie să cânt la violoncel. Atunci nu voiam în ruptul capului. Mă opuneam cum puteam. Acum înţeleg că a fost spre binele meu", spune Efim. Trecerea la contrabas a fost una lentă. Ca orice tânăr, a învăţat să cânte şi la chitară, în special la chitara bas. Doar după aceasta, a decis să studieze contrabasul.

Repertoriul cvartetului este în mare parte constituit din muzică clasică, interpreţii fiind specialişti în domeniu, dar include şi valsuri, tangouri, orice ar plăcea unui cunoscător de muzică. Deşi deseori contrabasul e folosit în calitate de acompaniament, sunetul lui dă o altă sonoritate jazz-ului, care, de asemenea, se regăseşte în repertoriul Cafe Passione.

Visul muzicienilor este să bucure cât mai mulţi melomani, iar visul celor care-i ascultă e să-i mai audă, măcar o dată.
Vizionari de la data publicarii: 15

Merită să fie văzut

Articole Tradiția de a avea nași — obiceiuri strămoșești și contemporanitatea Tradiția de a avea nași — obiceiuri strămoșești și contemporanitatea

Nașii, nănașii sau nunii mari sunt numiți cuplul care merge împreună cu tinerii la Sfânta Cununie și le sunt alături toată viața, devenindu-le părinți spirituali. Formarea unei noi familii implică susținere, îndrumare, sfaturi și idei pentru a ocroti și a crește dragostea din cuplu.

Articole Restaurantul "Banket Hall" — păstrând tot ce e mai bun, descoperind ceva nou! Restaurantul "Banket Hall" — păstrând tot ce e mai bun, descoperind ceva nou!

Chișinău, un oraș relativ mic, dar cafenele, restaurante, săli de banchet sunt mai mult decât suficiente. Dar puține reușesc să se mențină în top an de an. Un asemenea local este restaurantul complex "Banket Hall". Administrația complexului ne-a împărtășit rețeta succesului și ne-a povestit despre secretele organizării unor sărbători fericite.

Articole Produse de cofetărie miraculoase — torturi de catifea și cu efect de oglindă. Așa ceva nu ați mai văzut! Produse de cofetărie miraculoase — torturi de catifea și cu efect de oglindă. Așa ceva nu ați mai văzut!

Privind aceste fotografii, e greu de crezut că acestea sunt torturi, create de mâna omului și că ar putea fi mâncate. Produsele de cofetărie mai mult seamănă cu niște pietre scumpe!

Articole Restaurantul "Select" vă oferă cel mai bun cadou de nuntă! Restaurantul "Select" vă oferă cel mai bun cadou de nuntă!

Nunta în Moldova - mult mai mult, decât o sărbătoare sau un eveniment festiv în onoarea tinerilor căsătoriți. Pentru poporul nostru, dar și pentru alte națiuni, unirea a două inimi iubitoare, din care se naște o familie, reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente din viață.

Articole Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic! Jumbo: sărbătoarea dragostei și a spiritului romantic!

Ziua Îndrăgostiților — una din acele sărbători când prin aer plutește miracolul. Inima așteaptă declarații romantice și am vrea atât de mult să vină primăvara! Peste două săptămâni va sosi luna martie. Dar până atunci, pe 14 februarie, de Sf. Valentin și Valentina, CC "Jumbo" a organizat pentru toți cei care sunt în căutarea unui suflet pereche sau deja și-au găsit jumătatea, o sărbătoare plină de culoare.

Articole Restaurantul Eventus — nunta dumneavoastră de vis! Restaurantul Eventus — nunta dumneavoastră de vis!

În procesul de pregătire pentru nuntă, un moment nu mai puțin important decât alegerea rochiei, este selectarea sălii în care va fi organizat evenimentul. Pentru aceasta trebuie să țineți cont de foarte multe detalii. De exemplu, ar putea fi decorată anume această sală, așa cum și-ar dori mirele și mireasa? Se vor simți oare confortabil aici invitații? Cât de comod le va fi artiștilor, interpreților?

Articole "Poseidon" — eleganță, stil, rafinament "Poseidon" — eleganță, stil, rafinament

Pentru cei ce preferă organizarea unei petreceri în afara orașului, sala de festivități "Poseidon" este o locație perfectă. Situată în Parcul Nistrean de la Vadul-lui-Vodă, la doar 50 m de Nistru, localul se remarcă prin unicitatea stilului, eleganță și servicii impecabile.